Dan H. Popescu: Cum se alcătuieşte un cenaclu

Am împlinit un an: Reţetă pentru cum se alcătuieşte un cenaclu

Se ia un grup de oameni, dacă se poate din medii şi cu profesii diferite. Scriitori, din mai multe generaţii, cadre didactice, preuniversitare sau nu, voci critice mai tinere, până în patruzeci de ani, studenţi şi liceeni, persoane necunoscute chiar – cu speranţa că nu vor abandona pe parcurs. Unii o vor face, de teamă că aspiraţiile lor sunt peste ceea ce poate să le ofere un cenaclu. Alţii nu se vor teme de nimic, dar vor veni doar din când în când, atunci când citeşte un membru mai marcant al societăţii scritoriceşti. Unii vor veni când vine presa. Presa va veni când va crede de cuviinţă şi dacă, bineînţeles, a fost anunţată din timp. Pentru a se evita suprapunerile. La Berlin, de pildă, au loc zilnic sute de manifestări culturale. Dar ca să ajungi la Berlin trebuie să iei trenul. Cel puţin până la Budapesta, de unde poţi să şi zbori.

Nefiind decât la Oradea Mare, aştepţi cu răbdare ca zumzetul vocilor care se întretaie în contradictoriu – se discută numele cenaclului –, să se domolească. Cineva propune ca Eminescu să ne dea nume, dat fiind că ne-am adunat de ziua lui. Alţii cred că Iosif Vulcan ar fi mai potrivit, pentru că a existat cândva, pe lângă Revista Familia, un sobor care se întrunea sub această umbrelă.

Te uiţi mai atent şi constaţi că liceenii şi studenţii sunt cam foarte puţini. E o situaţie intolerabilă care se poate remedia numai cu ajutorul blogger-ilor, adică dând anunţuri pe internet, lipind afişe pe la porţile liceelor şi ale institutelor de învăţământ superior, discutând cu profesoarele de română care îţi vor spune că elevii nu prea mai citesc, ceea ce credeai că ştii deja. Adevărul este că ei citesc, dar nimeni nu ştie ce şi cum. Poate puţin horror, ceva fantasy, mai un thriller şi multe, multe referate de care au nevoie ca să împuşte francul la diverse materii.

Mohamed şi ciracii lui se vor duce ei înşişi la munte, vor căuta spirite îndrăzneţe, dacă nu chiar libere, care să-şi încerce puterile şi producţiile în arena dezbaterilor care, nu ca altădată, vor deranja conducerea instituţiei gazdă numai din două în două săptămâni. Cenaclul ar fi simbiotul, iar gazda poate fi ce doreşte ea, un goa’uld, un jaffa, un tok’ra, etc. Se vor cere aprobări, se vor căuta imagini care se vor prelucra pentru a se face afişe, se vor gâdila orgolii, altele fi-vor zgândărite, se vor multiplica materiale, unele vor fi puse pe muzică, se vor anunţa lansări de carte şi festivaluri de poezie. Se vor prezenta cărţi, noutăţi editoriale, se va merge la o bere sau la un covrig, se vor face videoclipuri cu autorii mai de vază.

Se va medita îndelung, cu privirile aţintite în golul geamului dincolo de care fulgii de zăpadă, mari şi înstelaţi, ar trebui să inspire un sentiment al încrederii şi al comuniunii. Un semn de belşug sau de potop bacovian. Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, nu am găsit altceva mai bun decât Cenaclul de la Bibliotecă.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dan H. Popescu: Cum se alcătuieşte un cenaclu

  1. Deci, sa recapitulam. Reclama e sufletul comertului…concept valabil pentru orice domeniu. Nu porniti de la ideea preconceputa ca tinerii nu citesc, sunt foarte multi care o fac, si au capacitayea de a selecta. Poate au gusturi diferite, da…Dar iubesc clasicii si tot ce e frumos si bine scris. Eu astept doar anuntul pentru a participa la cenaclu. Oricum felicitari, si mult succes in continuare.

  2. Pingback: Atelier de creaţie literară « Mircea Pricăjan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s